The Pendant - en Wegner lampe fra Pandul

En av Danmarks største møbeldesignere er arkitekten Hans J. Wegner. Men selv om han primært er kjent for møbler som Y-stolen, Flagline-stolen og bamse-stolen, er hans belysningsdesign heller ikke til å ta feil av. Det er kjennetegnet av samme skarpe blikk for både form og funksjon som møblene hans. I 1962 designes Wegner pendelen The Pendant mens han omtrent 10 år senere skapte Opala-serien til Hotel Scandinavia i København.

Kjøp lamper designet av Wegner her

Wegner lamper

Wegner lamper

I 1914 ble Hans Jørgensen Wegner født i Tønder. På den tiden tilhørte byen det tyske kongeriket Preussen. Men Wegner var dansk – og da han etter sin læretid som snekker flyttet til København, var det for å starte sin militærtjeneste. Etter en avtjent verneplikt, samt en titt på «Snedkelaugets» utstilling ønsket han å gå på håndverkskolen. Et sted han senere i sitt liv vente tilbake til for å selv undervise. Uten å ferdiggjøre studiene sine forlot han det og hjalp i stedet blant annet Arne Jacobsen med å tegne møbler til Århus’ nye rådhus. En oppgave hvor den unge arkitekten virkelig kunne vise sin verdi.  
I 1946 flytter Wegner tilbake til København og starter en tegnestue i eget navn. Heretter går det ikke mange år før hans helt store internasjonale gjennombrudd finner sted. I 1950 trollbinder han spesielt USA med sitt modernistiske formspråk og kvalitetshåndverk. Stolene hans blir verdenskjente og har vært det siden.

Etter gjennombruddet og midt i sin store internasjonale suksess tegner Wegner pendelen The Pendant. Det er ikke han første belysningsdesign, men sannsynligvis den første pendelen. Allerede under innredningen av Århus’ rådhus tenger han flere bordlamper. De er ikke lenger i produksjon og det finnes sannsynligvis kun et beskjedent antall igjen fra den tiden. Pendelen The Pendant produseres fortsatt av det danske firmaet Pandul.
Heisependel – en lampe av Wegner

Heisependel – en lampe av Wegner

Helt siden The Pendant så dagens lys for første gang i 1962 har den vært populær. Designet er enkelt og funksjonelt. Det er to faktorer som er særdeles vesentlige for enhver tidløs belysning. Selve skjermen kan heises opp og ned hvorvidt den henholdsvis skygger og åpner for lyskilden. Det betyr at lysets intensitet skal stilles inn ved hjelp av heise- og senkefunksjonen. Det er naturligvis også denne funksjonen som har gitt lampen sitt mer folkelige navn Heisependelen.
Lampen består av en aluminiums skjerm. Den trykkes opp og hånd slipes før den til sist blir lakkert i hvit, svart eller antrasittgrå. Den er også tilgjengelig i en ren børstet aluminiums versjon. Utover å være funksjonell fungerer stålhåndtaket også som en del av pendelens formspråk. Den er flott integrert i designet som en estetisk forlengelse av skjermen. Håndtakets metall er håndlaget, og både bøying og lodding er et håndverk som Pandul mestrer til perfeksjon.

Siden 1962 har den vært i produksjon. Det skyldes i høy grad lampens brukervennlighet og gode belysningskvaliteter. Den er nemlig helt ideell over et spisebord. Heis skjermen opp når dere skal bruke et diffust orienteringslys ut i rommet, og senk den igjen under middagen hvor lyset kan rettes ned på bordet. Den kan monteres alene eller i par ved lengre bord.
Pandul

Pandul

I 1982 startet det danske selskapet med å produsere belysning. De første lampene ble til i samarbeid med arkitekt og professor Jørgen Gammelgård. Det var på bakgrunn av dette samarbeidet at selskapet etablerte statusen sin som produsent av kvalitetsbelysning. Senere ble deres portefølje utvidet da de også sikret seg rettighetene til å produsere Wegners lampedesign. Ikke bare står selskapet for den berømte heisependelen men også Opala-serien er å finne blant de mange flotte designerlampene. En serie som også er tegnet av Wegner og som han skapte på 1970-tallet til Hotell Scandinavia i København. Begge designene – både The Pendant og Opala - bærer preg av Wegners kompromissløse tilgang til form, funksjon og kvalitet. Det siste sørger Pandul heldigvis for blir utlevet til fingerspissene den dag i dag.
Selskapets DNA er basert på kvalitet og tidløs design. De to elementene skal sikre at merkets lamper alltid vil være aktuelle og et uttrykk for både klassisk og moderne belysning. Med en lampe fra Pandul er du sikret unik dansk designtradisjon fra noen av de aller største arkitektene og designerne.

Se alle lampene fra det danske merke her