Glemt passordOpprett en ny bruker

Bestlite lamper af Robert Dudley Best

Bestlite - Englands første Bauhaus-design


Bestilte lampen er designet i 1930 av engelskmannen Robert Dudley Best. Etter inspirasjon fra den tyske Bauhaus-skole tegnet han den klassiske BL1 lampen, som ble kjent som den første engelske Bauhaus-designen.

Før 1930 studerte Robert Dudley Best i både Frankrike og Tyskland. Her var de nye designstrømningene allerede utbredt, og de gjorde et stort inntrykk på ham. Det var her han tegnet de første utkastene til det som senere ble den første Bestilte lampen.

Hjemvendt fra sine studier i utlandet med et helt nytt design, satte Robert Dudley Best i gang produksjonen av Englands første Bauhauslampe. Familien hans har i generasjoner vært Englands førende lampeprodusent. Men inntil nå har fabrikken primært fremstillet mer detaljrike og (på det tidspunktet) kommersielle lamper.  

Kjøp Bestlite lamper her


Winston Churchill og BL1


I hjemlandet ble ikke BL1 tatt godt imot i første omgang. Lampen ble primært solgt til industrivirksomheter hvor dens funksjonelle design var nyttig. Det store gjennombruddet lot vente på seg. To ting ble avgjørende for lampens senere suksess.

For det første ble den omtalt i ett av tidens store magasiner for design og arkitektur. Deretter begynte suksessen å ta fart, men lampen ble først for alvor kjent da den engelske statsministeren Winston Churchill valgte ut lampen til sitt skrivebord.

Da Winston Churchill i 1940 sluttet i posten som statsminister stod Europa ovenfor en stor utfordring – 2. verdenskrig var brutt ut. Fem år senere meddelte Winston Churchill til den forsamlede befolkningen på Whitehall at krigen var forbi. I den underjordiske bunkeren under befolkningen stod BL1 på skrivebordet hans. I de etterfølgende årene oppnår lampen nærmest en ikonisk status i England, og den blir i den grad et symbol på de alliertes seier. BL1 lampen vinner heretter stor utbredelse i hele verden. Senere kommer også flere Bestilte lampetyper – som gulvlamper, pendler og vegglamper.

Bauhaus


Design-, arkitektur-, og kunststilen Bauhaus har fått sitt navn etter den tyske høyskole av samme navn som oppstod i 1919. Det var en skole som skulle fremme alminnelige menneskers mulighet til å få gjennomtenkt og funksjonelt design, samt godt håndverk ved hjelp av industriens billigere (masse)produksjon. Skolens fokus var blant annet på håndverket og på industrielle produksjonsmetoder, samt materialer som stål, glass og betong.

Selv om skolen ikke hadde en egentlig designstil, men var mer fokusert på målet om å gi alminnelige mennesker gjennomtenkt og funksjonelt design, ble skolen – særlig i ettertiden – forbundet med en helt særlig designstil. En stil som kjennetegnes av et enkelt og funksjonelt idiom. I dag er mye av designet fra perioden ikonisk – blant annet Bestilte lampen BL1.

Inspirasjonen fra Bauhaus-stilen ser man tydelig i designet av BL1 bordlampen. Med det enkle uttrykket har det sterke referanser til stilens krav om funksjonalitet og enkel estetikk fremfor alt. Det tydelige Bauhausdesignet har gjort lampen til et ikon, og dens appell er kjempestor. Den anvendes i dag overalt i verden – både i private hjem og i offentlige rom og institusjoner. Bestilte bordlampen er blitt et synonym til klassisk bauhausdesign.


Bestlite og Gubi


Den danske interiørvirksomhed Gubi overtog senere rettighederne til produktionen af det ikoniske Bauhausdesign – og heldigvis for det. I dag kan du nemlig købe det flotte design overalt i verden! Gubi producerer naturligvis efter høje standarder og du kan forvente en uovertruffen kvalitet. I årenes løb har brandet aktualiseret den originale bordlampe med nye farver og materialer. Samtidig er endnu flere lampetyper kommet til. I dag kan du både få pendler, gulvlamper og væglamper i Bestlite-serien.

Lamper online  - Kjøp designlamper hos Designlite.no

Hos Designlite setter vi et likhetstegn mellom lamper og livsstil. Vi har mer enn 35 års erfaring med å behandle en lampe som den skal i vår fysiske butikk. Du kan kjøpe din lampe online, der fagutdannet personale står klare med råd om trender og designerlamper, moderne belysning og design. Utover unik rådgivning er vi autoriserete forhandlere av alle lamper vi selger, og har derfor full garanti - din sikkerhet!

Telefontider

Mandag - Fredag: 8:30-16:00

Kundeservice

Hvis du har spørsmål om en ordre eller lampe, kan du kontakte oss på:

kundeservice@designlite.no
+47 21 95 94 05

 
0