NYHET // PH 3/2 Ravfarget glass Gulvlampe – Limited Edition 2019

27. september 2019
NYHET // PH 3/2 Ravfarget glass Gulvlampe – Limited Edition 2019
Til ære for Poul Henningsen presenterer Louis Poulsen igjen i år en PH Limited Edition ut fra et av de eksisterende designene. I 2019 er det den ikoniske ”vannpumpelampen” som har fått navnet sitt etter det karakteristiske utseende som minner mest om en vannpumpe.

For å understreke lampens autentisitet, er gulvlampens fot, stander og arm utført i ubehandlet messing. Materialet gir et sofistikert look, mens den varme gylne fargen underbygger den hyggelige stemningen som det er oppmerksomhet på i den moderne boliginnredningen. Skjermene er her utført i munnblåst ravfarget glass. Det semitransparente materialet tillater en liten del av lyset å skinne gjennom skjermene, noe som gir en varm og innbydende glød i omgivelsene.

En hyllest til PH-lampen


Da den elektriske pæren på 1920-tallet var nådd ut i de fleste danske husstandene, var Poul Henningsen ikke fornøyd med det elektriske lyset. Moren hans, som var veldig forfengelig, følte seg ikke vakker i skjæret fra det nye lyset - hun savnet det varme skjæret fra petroleumslampen. Det var blant annet årsaken til Poul Henningsens beslutning om å skape en ny lampe til hjemmet, som reduserte den ubehagelige blendingen og samtidig forbedret lyset fra den elektriske pæren.

Lampen var konstruert slik at det var samme vinkel mellom skjermen og lysets stråler. På den måten slapp ikke det direkte lyset ut, men reflekterte i stedet i den retningen man ønsket. Han beskrev selv skjermene som en tallerken, en skål og en kopp i proporsjonene 4:2:1.

Poul Henningsen hadde ikke bare skapt en lampe, men det systemet som vi i dag kjenner som PH-lampen. Siden da har Louis Poulsen presentert flere hundre forskjellige PH-lamper, fra lysekroner til stå-, vegg-, tak-, og bordlamper. Alle bygget på det samme enkle treskjermssystemet.

Poul Henningsens arbeid med forholdet mellom lysstruktur, skygger, fargegjengivelse og blending, samt fascinasjonen hans av menneskelige behov for både lys og mørke, er fortsatt fundament for Louis Poulsens belysningsfilosofi – og det arbeidet hylles av Louis Poulsen i dag.

"Limited Edition 2019 - PH 3/2 Ravfarget glass Gulvlampe "The Water Pump" er tilgjengelig fra 1. oktober til 31. desember 2019, men kan allerede nå forhåndsbestilles med levering fra 1. oktober.